Baráti összejövetelek, vagy esti filmezések elengedhetetlen kelléke a mártogatós.
Hozzávalók a 4 mártogatóshoz:
350 g libanoni Labnita
350 g oriental Labnita
1 db citrom
2 gerezd fokhagyma
1 tk. szárított kakukkfű
1 mk. őrölt római kömény
1 mk. fűszerkömény
¼ db lilahagyma
3 tk. szárított oregánó
1 mk. kurkuma
2 tk. olívaolaj
1 tk. szárított petrezselyem
1 mk. chili pehely
1 tk. pirospaprika
Szárított koriander ízlés szerint (petrezselyemmel helyettesíthető)
Pár csepp Worcestershire szósz
Só
Bors
Klasszikus mártogatós:
Keverjünk 175 gramm oriental Labnitához ½ evőkanál frissen facsart citromlevet, majd adjunk hozzá 1 zúzott gerezd fokhagymát, 1 teáskanál kakukkfüvet és sózzuk, valamint borsozzuk ízlés szerint.
Keverjük alaposan össze a mártogatóst, majd tegyük be fél órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Görögös mártogatós:
Keverjünk 175 gramm oriental Labnitához 2 teáskanál oregánót, 1 teáskanál petrezselymet, 1 teáskanál olívaolajat és sózzuk, valamint borsozzuk ízlés szerint.
Keverjük alaposan össze a mártogatóst, majd tegyük be fél órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Közel-keleti mártogatós:
Keverjünk 175 gramm oriental Labnitához 1 teáskanál olívaolajat, 1 zúzott gerezd fokhagymát, 1 mokkáskanál őrölt római köményt, 1 teáskanál oregánót, 1 mokkáskanál kurkumát, sót, valamint borsot és koriandert ízlés szerint.
Keverjük alaposan össze a mártogatóst, majd tegyük be fél órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Pikáns mártogatós:
Keverjünk 175 gramm oriental Labnitához 1 teáskanál őrölt pirospaprikát, 1 mokkáskanál chili pelyhet, 1 mokkáskanál őrölt fűszerköményt, ¼ fej felkockázott lilahagymát, pár csepp Worcestershire szószt, valamint sót és borsot ízlés szerint.
Keverjük alaposan össze a mártogatóst, majd tegyük be fél órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: Sárgarépa és zeller csíkok, valamint tortilla chips mellé ajánljuk.
A Hajdú Libanoni Labnita csodát művel a klasszikus sajtos pogácsa tésztájával!